Europees Parlement pleit voor universele oplader

Het Europese Parlement wil smartphone fabrikanten in de EU verplicht stellen om een universele oplader te leveren. Met deze maatregelen wil het Europese Parlement de groei van kabels en snoeren in huishoudens verminderen. Denk hierbij aan opladers voor smartphones, camera’s tablets en andere draagbare technologie. Maar Apple een van de grootste fabrikanten is hierop tegen. 

Het reduceren van de afvalberg

De voornaamste reden waarom dat het Europese Parlement een universele oplader verplicht wil stellen is de groeiende afvalberg. Op het moment wordt er naar schatting namelijk verwacht dat er rond de 300 miljoen euro aan ongebruikte opladers wordt verspild. Daarnaast zou de afvalberg naar schatting groeien met 51.000 ton per jaar. Niet heel duurzaam als je het ons vraagt. Het instellen van een universele oplader zou niet alleen minder elektronisch afval produceren, maar ook de kosten verminderen. 

Waarom is Apple tegen?

Apple heeft een oplader ontworpen om eigen producten op te laden. Als voornaamste reden tegen de universele wet zeggen ze dat het instellen van de universele oplader een rem is op innovatie, waar het bedrijf nu juist om bekend staat. 

Hoe nu verder?

Toch heeft een ruime meerderheid van het Europese Parlement gestemd voor één universele oplader. Er waren maar liefst 582 stemmen voor en 40 stemmen tegen de universele oplader. Wat de precieze eisen zijn waar de oplader aan moet gaan voldoen is wel nog onduidelijk. 

 

Lees verder: 'Een Duurzaam Regeerakkoord'‘Leve de USA! Ze zijn terug in het Parijs Akkoord’, en ‘Een gezond huis’ 

Neem contact met ons op

#WijVerbinden

Bel me terug

Hi there!

Heb je nog geen account?
Maak er dan direct één aan!

Schrijf je in

LEF Green gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close