2021 doorslaggevend jaar voor het Parijs Akkoord.

Vorige week rapporteerde het VN-milieuprogramma UNEP dat 2021 een belangrijk klimaatjaar gaat worden. Het is belangrijk dat landen in dit jaar nieuwe klimaatdoelen stellen, ook hebben de politieke keuzes een grote invloed op de opwarming van de aarde staat geschreven in Emissions Gap. Dit is een jaarlijks rapport waar ook het Planbureau voor Leefomgeving (PBL) aan meewerkt. Het verslag bevat een vergelijking van de nationale en mondiale klimaat beloften en de daadwerkelijke uitstoot. 
 
Het doel was duidelijk zoals afgesproken in het Parijs Akkoord; de opwarming van de aarde beperken tot 1,5 graad. Echter leiden de uitstoot doelen van de meeste landen tot een opwarming van rond de drie graden en dat terwijl de werkelijke uitstoot nog wat hoger lag. Om het Parijs Akkoord te laten slagen is er dus nog veel werk te verzetten. 
 
Afgelopen jaar werd de kloof kleiner door een andere crisis, namelijk de Corona pandemie. Door het dalen van het weg- en vliegverkeer valt de CO2 uitstoot dit jaar lager uit, maar liefst 7 procent lager dan de schatting. Alhoewel dit positief klinkt en er nog nooit zo’n scherpe daling is voorgekomen, is deze uitstoot daling maar tijdelijk en zal die naar alle waarschijnlijkheid volgend jaar weer terugkomen. 

Toch verwacht UNEP dat de Corona pandemie een beslissend effect hebben op de klimaatverandering. Dit heeft niet zoals gedacht te maken met dalende CO2 uitstoot, maar met de economische herstel pakketten die aanzien beginnen te krijgen. Als deze herstel pakketten worden geïnvesteerd in duurzame technologie dan wordt het mogelijk om de energietransitie te versnellen en de CO2 uitstoot fundamenteel te verminderen. Ook kan het investeren in duurzame technologie veel werkgelegenheid verwezenlijken.