Marktprijs stroom daalt 22%

De Elektriciteitsmarktprijzen laat een daling zien van bijna 22 procent. Aldus Tennet in haar Annual Market Update 2019. Deze prijsdaling komt door de gedaalde marktprijzen voor steenkool en aardgas. Dit zijn de brandstoffen voor veel elektriciteitscentrales. 

Opvallend detail in het rapport is dat het laat zien dat er veel meer handel is in elektriciteit door zonne-energie en in mindere mate windenergie. De intra-day handel steeg met maar liefst 57% in volume.  Dit komt natuurlijk door het groeiende aandeel van duurzame energie bronnen voor elektriciteitsproductie in het systeem.  De weersafhankelijke elektriciteitsopwekking zoals zon en wind, leidt tot een toename in de handel die (veel) dichter bij realtime ligt. 

Wat verder in het rapport van Tennet opvalt is dat van de duurzame bronnen voor elektriciteit zonne-energie het snelst groeide. Er kwam maar liefst 2.4 gigawatt aan vermogen bij. Dit is te vergelijken met 6 gascentrales! Daarentegen groeide de windenergie minder hard met slechts 70 megawatt. Echter verwacht Tennet ook aan de windkant een sterke groei. De komende jaren worden er namelijk windparken gebouwd op zee in de gebieden Borssele, Hollandse Kust Zuid en Hollandse Kust Noord.

Neem contact met ons op

#WijVerbinden

Bel me terug

Hi there!

Heb je nog geen account?
Maak er dan direct één aan!

Schrijf je in

LEF Green gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close