Duurzame kerstboom alternatieven

Voor vele is het vaste prik met de feestdagen: de kerstboom. Het symbool voor de decembermaand en gezelligheid. Vol met schitterende lampjes, ballen en andere versiersels, het kan eigenlijk niet ontbreken in je woonkamer. Maar laten we heel eerlijk zijn, heel duurzaam is zo'n boom niet die na een aantal weken weer op straat wordt gegooid. Hartstikke zonde, gelukkig zijn er verschillende alternatieven voor een duurzamere kerstboom. 

Wij delen graag 3 alternatieve kerstboom tips zodat jij dit jaar voor een duurzamere kerst kunt gaan. 

Adopteer een kerstboom

Wil jij graag een echte kerstboom? Adopteer er dan eentje in plaats van dat je een nieuwe koopt. Ieder jaar gooien wij in Nederland zo'n 2.5 miljoen bomen weg en dat is zonde! Daarom vervangen ze bij BeterBoompje deze wegwerpbomen door échte kerstbomen die na de kerst weer teruggeplant (en hergebruikt) worden. Je kunt er natuurlijk ook voorkiezen om je boom zelf terug te planten in je tuin. Let er dan wel even op dat je er eentje met kluit koopt. Daarnaast is het belangrijk dat de boom een grote pot heeft, regelmatig water krijgt en niet te dicht bij de verwarming staat. Op deze manier ben je het milieu het minst tot last en kun je toch genieten van een gezellige sfeer in huis. 

Een echte of toch een neppe boom?

Het blijft natuurlijk dé vraag: ga je voor een echte boom of toch een nepperd? Het blijft moeilijk om hier een keuze in te maken, want het is niet bekend wat beter is voor het milieu. Echte kerstbomen belasten het milieu op een totaal andere manier dan kunstkerstbomen en daarom is er ook geen kant-en-klaar antwoord. Wel is het duidelijk dat je de impact op het milieu het meest verlaagt door zo lang mogelijk met een boom te doen. Ga je voor een echte kerstboom? Kies er dan eentje die na de kerst weer de grond in kan. Toch liever een kunstboom? Kies dan voor goede kwaliteit zodat je 'm zo vaak mogelijk kunt gebruiken. Wat je keuze ook is, kies voor een boom bij jou in de buurt. Want een verre autorit heeft ook impact op het milieu! 

Steek je handen uit de mouwen en ga zelf aan de knutsel

Als je creatief bent, kun je ook zelf een kerstboom maken. Ga bijvoorbeeld aan de slag met houten latten. Extra fijn is dat deze kerstboom ook geen naalden verliest, dus minder rommel. Geen held met hamer en zaag? Koop dan een alternatieve kerstboom. Neem eerst eens een kijkje bij de (lokale) kringloop of op marktplaats, om te kijken of er nog een gave variant te koop is. Op deze manier belast je het milieu het minst. 

Ga voor duurzame kerstverlichting

Heb je eindelijk gekozen welke kerstboom het moet worden, heb je ook nog de verlichting. Gelukkig kan dit sfeervol en energiezuinig. Voor zowel binnen als buiten zijn er duurzame lampjes te koop met de uitstraling die jij wilt. Door te kiezen voor ledlampjes in plaats van ouderwetse gloeilampjes bespaar je al snel veel energie. Zo bespaar je met een snoer ledlampjes al snel zo'n 8 keer zo veel stroom dan met gloeilampjes. Vergeet ook niet een timer in te stellen voor jouw lampjes zodat ze niet onnodig branden. 

Neem contact met ons op

#WijVerbinden

Bel me terug

Hi there!

Heb je nog geen account?
Maak er dan direct één aan!

Schrijf je in

LEF Green gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close