Roanne: ‘Als recruiter is solliciteren je werk’

Wat doet een recruiter nu eigenlijk? En waarin onderscheidt LEF zich van andere bureaus? “Het draait allemaal om mensen”, volgens Roanne van ‘t Zand (29). Na een halfjaar kijkt ze terug op haar eerste baan in recruitment en vertelt ze wat een recruiter nu precies doet.

“In het kort over mij: ik woon in Houten met mijn vriend Jeffrey en ons zoontje Jonah (14 maanden), voetbal drie keer per week (al bijna twintig jaar!) en heb een hekel aan het huishouden. Ik houd van lekker sportief bezig zijn - in teamverband tenminste - en ga graag met vriendinnen of oud-collega’s op pad. En ik geniet van mijn werk. We hebben een heel leuk team met een open sfeer. Je krijgt echt het vertrouwen om zelf aan de slag te gaan. Is er iets mis of heb je vragen, dan kun je altijd bij Carlo terecht. Bovendien vind ik de 360 graden-rol echt heel leuk.”

Alles komt zoals het komt

“Als recruiter staan sollicitaties centraal. Voor mij is dit een dagelijkse bezigheid, voor anderen kan het echter best een big deal zijn. Daarom draag je een grote verantwoordelijkheid om goed te communiceren. Persoonlijk vond ik het niet erg als ik afgewezen werd want op lange termijn zou het dan geen goede match zijn, maar veel mensen denken daar anders over. Eerlijk zijn werkt het beste. Gewoon de pleister eraf rukken. Afwijzing is vervelend, maar het is uiteindelijk je plekje niet.”

Mijn motto is: alles komt zoals het komt. Zo ging het in mijn carrière ook. Ik heb een achtergrond in sales en marketing, voornamelijk in de horeca. Maar op een gegeven moment liep heel mijn werk-privébalans op de klippen. Ik was er klaar mee en zegde mijn baan op. De dag daarna kwam ik erachter dat ik zwanger was - niet echt goede timing. Het was toen wel lastig om weer aan werk te komen. Ik ging in gesprek met recruiters om aan een nieuwe baan te komen, maar ze zeiden allemaal hetzelfde: ‘Die functies passen niet bij jou, je moet óns vak gaan uitoefenen.’ Na een tijdelijk baantje als accountmanager ben ik via een collega bij LEF Green terechtgekomen. Ik ging met Carlo in gesprek en kreeg vervolgens een aanbod in mijn mail.“

Wat doet een recruiter?

“Het grootste deel van mijn dag bestaat uit intakes met kandidaten en bedrijven. Als ik potentiële kandidaten heb, ga ik daarmee in gesprek. Ik voer het gesprek op basis van het curriculum future. Leuk dat je deze banen op je cv hebt gehad, maar waarom ging je er weg? En wat wil je dan wel? Dit geeft een fijne houvast in gesprekken en je verrast mensen er ook mee. Ik vind het belangrijk om persoonlijk te blijven. Daarom stel ik me in een gesprek ook altijd voor en deel ik verhalen uit mijn eigen leven als referentiekader.

Ik merk dat ik het heel leuk vind om bij relaties langs te gaan, omdat ik dan een veel beter beeld krijg bij de bedrijfscultuur en de rollen die erbij horen. Het is belangrijk dat ik de onderliggende vraag achterhaal. Op basis hiervan schrijf ik een vacature. Gaandeweg leer ik steeds beter concreet te schrijven. Je valt namelijk heel makkelijk terug in containerbegrippen. Daarnaast ga ik zelf op zoek naar kandidaten, via LinkedIn en vacaturebanken.

Als ik een match heb weten te maken, houd ik de vinger aan de pols. Op hun eerste werkdag stuur ik kandidaten wat leuks toe en wens ik ze succes met hun nieuwe uitdaging. Daarna vraag ik met enige regelmaat hoe ze het vinden. Aan bedrijven vraag ik regelmatig hoe het gaat met de starters. Bovendien houd ik nauw contact met ze voor eventuele toekomstige vacatures.”

Twee vliegen in één klap

“Ik was vooral geïnteresseerd in LEF Green omdat het hier echt om de kandidaat gaat. Het gaan voor persoonlijke targets, dat je veel ziet bij recruitmentbureaus, trekt me totaal niet. Hier is het echt een team effort: het gaat om de mensen. Dat is echt de rode draad door mijn leven. Behandel mensen zoals je zelf behandeld wil worden. Bovendien wilde ik altijd al een maatschappelijke bijdrage leveren. Deze baan is voor mij twee vliegen in één klap. Dit eerste halfjaar was slechts het begin.”

JoliOver Joli

Als storyteller vertaalt Joli de passie van impactondernemers in ijzersterke teksten voor social media en websites. Elke maand schrijft ze voor LEF Green een blog om ons bedrijf nóg meer op de kaart te zetten.
 

Neem contact met ons op

#WijVerbinden

Bel me terug

Hi there!

Heb je nog geen account?
Maak er dan direct één aan!

Schrijf je in

LEF Green gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close