Dataminderen is het nieuwe consuminderen

Wist je dat een e-mail van 1MB tijdens zijn totale levenscyclus zorgt voor eenzelfde CO2-uitstoot als een oude lamp die 25 minuten brandt? En dat dagelijks 20 mails versturen net zo vervuilend is als 1000km autorijden per jaar? 

In het radioprogramma The Green Quest van BNR vertelde Ton Backx, hoogleraar Industriële Automatisering, over de absurde hoeveelheid data die we opslaan met z'n allen. "De groei van data gaat veel sneller dan we kunnen bijhouden met technologie." Al onze e-mails worden namelijk opgeslagen in de cloud en dat vraagt heel veel energie. Het Google-datacenter in Groningen is een voorbeeld van waar onze bewaarde mails worden opgeslagen. Deze datacenters worden gekoeld tot een optimale temperatuur en dat kost veel energie.

Waarschijnlijk wist je dit niet. Een mail sturen stoot dus indirect aardig wat CO2 uit. Kunnen we dan beter teruggaan naar het versturen van een kaart? Volgens Jacqueline Cramer, hoogleraar duurzaam innoveren aan de Universiteit Utrecht, is de beste oplossing om met elektrische auto's de post rondt te brengen. Want dan is de uitstoot 0. 

Afhangend van het vervoersmiddel waarmee de post wordt rondgebracht, is het sturen van een brief dus beter voor het milieu dan het sturen van een mail. Overigens: als je de mail in de digitale prullenbak gooit, blijft je mail bewaard in de cloud. Leeg je je prullenbak definitief, dan pas kost je mail echt geen energie meer.

 

Neem contact met ons op

#WijVerbinden

Bel me terug

Hi there!

Heb je nog geen account?
Maak er dan direct één aan!

Schrijf je in

LEF Green gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close