Is het weer tijd voor de wintertijd?

Heb je het al genoteerd? Dit weekend wordt de klok verzet. In de nacht van 30 op 31 oktober gaat namelijk de wintertijd weer in. Heb je nog klokken in huis die niet automatisch verspringen? Zorg er dan voor dat je dit op tijd doet! Weet je nog hoe het ook alweer zat? In de winter zetten we de klok een uur achteruit waardoor we allemaal een uurtje langer kunnen slapen. Komt dat even goed uit! Benieuwd waarom we eigenlijk de klok verzetten? LEF Green zocht het voor je uit!

In 1977 werd in Nederland voor het eerst de klok verzet. Het idee hierachter was dat als de klok werd verzet, er werd bespaard op de energierekening omdat de verlichting langer uit kon. In dit geval werd er optimaal gebruikgemaakt van het daglicht én energie bespaart. Een echte win-win situatie zou je denken. Toch vragen we ons anno vandaag steeds vaker af of het verzetten van de klok wel echt voordelen oplevert.

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat het verzetten van de klok een negatief effect heeft op ons bioritme. Daarnaast bezitten mensen tegenwoordig veel meer elektrische apparaten dan in de jaren 70 (laptops, telefoons, televisies) waarvan het gebruik niet meer wordt beïnvloed door het ondergaan van de zon. Ook hebben we betere alternatieve energiebronnen waardoor het verzetten van de klok ook minder belangrijk is geworden voor het besparen op de energierekening. 

Er is de afgelopen jaren ook veel discussie geweest over het wel of niet verzetten van de klok, toch is het nog niet duidelijk of het einde van de klok verzetten al inzicht is. 

Lees verder: 'Nieuws met LEF - September,  'Op naar een succesvolle zomer met LEF!' en '3x Werkgevers die maatschappelijk verantwoord ondernemen'

Neem contact met ons op

#WijVerbinden

Bel me terug

Hi there!

Heb je nog geen account?
Maak er dan direct één aan!

Schrijf je in

LEF Green gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close