Biomassa als duurzame energiebron

De energie die opgewekt wordt uit biomassa komt vrij door verbranding. Daarom moet de biomassa vaak eerst worden vergist of vergast tot een biobrandstof. Deze biomassa bestaat vaak uit allerlei verschillende organische materialen, zoals gft-afval, hout, plantaardige olie en mest. Door het verbranden van deze biomassa komt er CO2 vrij, net als bij kolen, olie en aardgas. Het verschil zit hem in de achterliggende gedachte dat bij de verbranding van biomassa de vrijgekomen CO2 weer wordt opgenomen door organisch materiaal of door bossen. Doordat de biomassa opnieuw ‘aangroeit’ raakt deze niet op en wordt het gezien als een hernieuwbare bron (anders dan olie, aardgas en kolen). Maar de vraag is natuurlijk of dit in de praktijk ook echt zo gaat

 
Het Proces

De energie die wordt gehaald uit biomassa wordt ook wel bio-energie genoemd. Deze naam is ontstaan doordat de bron voortkomt uit biologisch of organisch materiaal, net zoals bij bio-warmte en bio-elektriciteit. De bron van het biologisch materiaal kan van alles zijn maar denk bijvoorbeeld aan houtafval of groente-, fruit-, en tuinafval (gft). De energie die vrijkomt door de verbranding van biomassa komt vrij in warmte. Bio-energie heeft een groot aandeel in de Nederlandse markt, zo werd er in 2019; 77% van de duurzame warmte opgewekt uit biomassa, 27% van de duurzame energie en 100% van de groene brandstoffen.

 
Duurzaam of niet?

Biomassa wordt dus gezien als groene energie omdat de bron hernieuwbaar is. Maar toch discussiëren veel deskundigen over de duurzaamheid van biomassa. Een voorbeeld hiervan is de discussie of het verbranden van hout in plaats van fossiele brandstoffen helpt tegen de problematiek rondom de klimaatsverandering. Daarnaast is er ook discussie op gang over het landgebruik dat nodig is voor de biomassa. Het gevolg hiervan is namelijk dat er dan bos moet verdwijnen en er koolstof vrijkomt die in de bodem was opgeslagen. Ook verschillen de meningen over het feit dat er genoeg biomassa beschikbaar is voor de toenemende groei. 

 
Er is dus nog meer onderzoek nodig om te bepalen of biomassa de oplossing is voor duurzame energie in de toekomst.

Neem contact met ons op

#WijVerbinden

Bel me terug

Hi there!

Heb je nog geen account?
Maak er dan direct één aan!

Schrijf je in

LEF Green gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close