Efficiënt besparen op je HR-ketel

In Nederland hebben veel huishoudens een HR-ketel, maar lang niet iedereen weet hoe je het hoogste rendement uit deze ketels kunt halen. Het zit namelijk zo, een HR-ketel haalt zijn hoge rendement pas als het water dat terugkomt in de ketel lager is dan 58 graden. Door het koelere water kunnen de rookgassen namelijk beter afkoelen en condenseren.

In de meeste huishoudens staat echter de watertemperatuur ingesteld op 80 graden, terwijl het water onderweg in de radiatoren maar 10-20 graden afkoelt. Hierdoor komt het water steeds met een te hoge temperatuur terug in de ketel. Om de ketel optimaal zijn werk te laten doen is dan ook een retourtemperatuur tussen de 30 en 40 graden te adviseren. Maar hoe pak je dit aan? 

Radiatorventilatoren installeren

Met radiatorventilatoren kun je de warmte die de radiatoren afgeven verhogen, waardoor het water sneller afkoelt. Daarnaast zorgen deze ventilatoren er ook voor dat de warmer lucht beter verspreid wordt door de kamer.

Aanvoertemperatuur verlagen

Door de aanvoertemperatuur te verlagen daalt de algehele water temperatuur. Hierdoor komt het water kouder terug in het systeem, wat het rendement van de ketel verhoogd. 

Hybride warmtepomp 

Het is natuurlijk nog beter als de gasketel helemaal niet hoef te werken. Daarom zou je natuurlijk ook voor een warmtepomp kunnen gaan.

Wil jij je graag bezig houden met het installeren van onder andere sanitair, cv's en leidingwerk? Onze relatie Lommers een vooruitstrevend installatiebedrijf actief in de duurzaamheid, is sterk aan het groeien en op zoek naar een loodgieter/installatiemonteur. Klik hier voor de vacature. 

Lees verder: 'Energie besparen voor bedrijven',  'Zonnepanelen' en 'Voorkom boetes' 

Neem contact met ons op

#WijVerbinden

Bel me terug

Hi there!

Heb je nog geen account?
Maak er dan direct één aan!

Schrijf je in

LEF Green gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close