Elke geïnvesteerde euro in energietransitie levert 3 tot 8 euro op

Geld in duurzame energie, met name elektrificatie en waterstof , levert veel geld, banen en welzijn op. Dat blijkt uit een rapport van de International Renewable Energy Agency (IRENA) dat gisteren verschenen is. De energietransitie brengt hoge kosten met zich mee, maar die betalen zichzelf uiteindelijk ook uit.

Het rapport is de eerste Global Renewables Outlook die IRENA publiceert. Het rapport schetst een duurzame, CO2-arme manier om de economie over lange termijn te laten groeien. Door de coronacrisis staan veel overheden op het punt om grote steunpakketten uit te geven. "Overheden moeten duurzaamheid en weerbaarheid versterken, terwijl de welvaart en gezondheid van mensen ook toeneemt", aldus het rapport.

IRENA vergelijkt het huidige klimaatbeleid van landen wereldwijd met de door hen gewenste toekomst. Daarin nemen investeringen door overheden in groene waterstof en elektrificatie van industrie en verwarming sterk toe. Op die manier worden de klimaatdoelen van Parijs gehaald en blijft de opwarming van de aarde beperkt tot 2 graden Celcius.

Wat het rapport laat zien, is dat die investeringen uiteindelijk geen geld kosten. Elke geïnvesteerde euro levert zelfs 3 tot 8 euro op. Let wel: dat geld betaalt zich in de meeste gevallen indirect terug. Zo zorgen duurzame energieprojecten in het IRENA-scenario voor 4 keer zoveel banen als nu en kunnen wereldwijd 42 miljoen mensen aan het werk. In andere sectoren die gelieerd zijn aan duurzame energie komen er miljoenen banen bij. Die banen moeten dan wel compenseren voor het verlies van werk in de olie- en gasindustrie, waar volgens de International Labour Union wereldwijd zo'n 60 miljoen mensen in werken.

Als meer mensen werk hebben, betalen ze meer belasting en zo verdient een overheid aan de investeringen in duurzame energie. Ook de toegenomen gezondheid, doordat mensen niet meer bij een elektriciteitscentrale wonen of werken, is meegenomen in de winst.

Het rapport komt op een moment dat overheden nadenken over hoe de economie na de coronacrisis gestimuleerd moet worden. In Europa gaan stemmen op om de Green Deal leidend te maken in economisch herstel. Dit rapport laat zien dat zo'n pad winstgevend kan zijn, ondanks de hoge opstartkosten.

Neem contact met ons op

#WijVerbinden

Bel me terug

Hi there!

Heb je nog geen account?
Maak er dan direct één aan!

Schrijf je in

LEF Green gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close