Vliegtuigen en het milieu

De aarde warmt drie keer sneller op door het gebruik van vliegtuigen dan gedacht, vliegtuigen produceren namelijk broeikasgassen. Uit onderzoek van de Europese Luchtvaartorganisatie EASA blijkt dat de CO2-uitstoot niet het grootste probleem is, maar dat juist de uitstoot van andere stoffen het broeikaseffect versnellen.

Doordat vliegtuigen kerosine verbranden, stoten ze naast CO2 ook nog andere stoffen uit. Uit het onderzoek van EASA blijkt dat een groot deel van deze stoffen zorgen voor een verhogend opwarmend effect, slecht enkele stoffen zorgen voor een verkoelend effect. Interessant is dat het onderzoek van EASA het eerste onderzoek is sinds 2008 dat onderzoek deed naar de uitstoot van andere broeikasgassen dan CO2. Het lastige hieraan was ook dat deze uitstoot moeilijker te meten is, daarnaast is het effect op het klimaat ook minder duidelijk.

Uit het onderzoek van EASA blijkt dat vooral waterdamp en stikstofoxiden probleemgevend zijn. Zo reageren stikstofoxiden met deeltjes in de lucht en produceren ze ozon, wat een stof is die de opwarming van de aarde versneld. Daarnaast veroorzaakt waterdamp wolken (contrails) die de warmte weer terugkaatsen naar de aarde. Dit kan leiden tot grote gevolgen, aangezien de aarde drie keer sneller opwarmt dan er van te voren werd gedacht.

Volgens het rapport van EASA zijn er drie verschillende paden te bewandelen.

  1. Heffingen op uitstoot.
  2. Schonere vliegtuigbrandstof
  3. Aangepast vliegroutes

Het enige probleem is dat geen van deze oplossingen direct uitvoerbaar is en daarom is het volgens het onderzoek van EASA op dit moment de beste oplossing minder vliegen om zo alle uitstoot (CO2 en niet CO2) te verlagen. 

Neem contact met ons op

#WijVerbinden

Bel me terug

Hi there!

Heb je nog geen account?
Maak er dan direct één aan!

Schrijf je in

LEF Green gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close