Extreem droog in Nederland

Het is al vroeg in het jaar extreem droog in Nederland. Hierdoor is de kans groot dat 2020 de boeken ingaat als het derde ''zeer'' droge jaar op rij. Het neerslagtekort is groter dan in 2018 en 2019 om deze tijd. En in het recordjaar 1976 viel er in april meer neerslag dan nu, aldus de cijfers van het CBI. 

Het grootste probleem doet zich voor in het oosten en zuiden van Nederland. Met name de landbouw ondervindt veel problemen door de droogte. Onze relatie Remondis ziet ook dat de extremen toe nemen. Ze zien veel regenval tegelijkertijd, afgewisseld met periodes van lange droogte. Dit geeft ook extra druk op de pompgemalen omdat het water niet de kans krijgt om in de bodem te dringen. Het vloeit daarentegen rechtstreeks naar de sloten en rivieren. 

Waterschappen en Rioolservices waren in de winter vooral gericht op het voorkomen van wateroverlast, maar zijn nu steeds meer gericht op het vasthouden van water. Verschillende waterschappen hebben daarom het afgelopen jaar de grondwaterstand op het hogere winterpeil gehouden. Stuwen zijn dichtgezet om het waterpeil vast te houden. Omdat er de afgelopen winter veel neerslag is gevallen, waren de grondwaterstanden vrijwel overal hersteld, maar dat voordeel is in grote delen van het land tenietgedaan. 

Neem contact met ons op

#WijVerbinden

Bel me terug

Hi there!

Heb je nog geen account?
Maak er dan direct één aan!

Schrijf je in

LEF Green gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close