Voorkom boetes

Vanaf 1 januari 2023 wordt elk kantoorpand groter dan 100m2, verplicht gesteld om minimaal energielabel C te hebben. Deze verplichting is gesteld in het Energieakkoord van 2013, om samen te streven voor energie neutrale kantoorpanden in 2025. Is het energielabel van je kantoorpand nu tussen de D en G? Dan kan het verstandig zijn om alvast maatregelen te nemen. Zo kun je straks voldoen aan de wettelijke eisen, het voorkomen van boetes én besparen op je energie kosten. 

Wat is een energielabel? Kantoorgebouw

Een energielabel vertelt je hoe energiezuinig een pand is. Daarnaast legt het vaak ook uit wat je kunt doen om het pand energiezuiniger te maken. Het is dan ook verplicht om een label vast te stellen bij verkoop of verhuur van een gebouw. Benieuwd wat jouw energielabel is? Je vind het op www.ep-online.nl

Meerderheid voldoet nog niet aan eisen

Uit onderzoek blijkt dat er nog maar weinig kantoren zijn die aan deze voorwaarden voldoen. Het zal je vast niet verbazen dat een meerderheid van deze kantoren al gebouwd zijn voor 2000. Zo hebben ze vaak slecht geïsoleerde daken en zijn de tl-balken nog niet vervangen door ledverlichting. Het nemen van duurzame maatregelen kan een hele investering zijn en juist daarom stellen vastgoedeigenaren het vaak uit. Goed om te weten is dat er een aantal uitzonderingen op de regel zijn gemaakt. Zo komen panden die binnen twee jaar gesloopt worden, momenten en kantoorruimtes met andere functie in aanmerking om uitgezonderd te worden. 

Toeslagen

Om het aantrekkelijker te maken voor vastgoedeigenaren om panden energiezuiniger te maken, zijn er verschillende subsidies in het leven geroepen. Daarnaast zou het terugverdienen van een C-certificaat al binnen vijf jaar kunnen gebeuren. Investeer je liever meteen in een A-certificaat dan moet je hier ongeveer twee keer zo lang voor rekenen. Dus voorkom boetes en verduurzaam je kantoorpand!

Wil je graag voor aansprekende opdrachtgevers de verduurzaming van hun vastgoed regelen? Voor Enodes zijn wij nog op zoek naar een Technisch Adviseur Duurzaamheid & Energie

Lees verder:  'Geen eten verspillen''Een tiny house' en 'Ga voor een groendak' 

Neem contact met ons op

#WijVerbinden

Bel me terug

Hi there!

Heb je nog geen account?
Maak er dan direct één aan!

Schrijf je in

LEF Green gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close