Je eerste baan: hoe pak je dat aan?

Het starten van je professionele loopbaan is niet gemakkelijk, want… waar moet je in vredesnaam beginnen? LinkedIn, Facebook, Instagram, Indeed, Nationale Vacaturebank of zelfs TikTok: je kunt het zo gek niet bedenken of de vacatures vliegen jou om de oren. Om jou klaar te stomen voor het solliciteren en jouw eerste baan, zetten wij in deze blog alvast wat tips voor je op een rij. 

Zorg voor een volle batterij

Na een drukke studieperiode ben je er klaar voor: je eerste baan! Geduldig kruip je achter je laptop, opent de vacaturebank en laat je ogen glijden over de eerste opties. Na vijf minuten scrollen word je al duizelig van alle mogelijkheden. En geen enkele vacature lijkt écht wat voor jou te zijn. Je klapt je laptop dicht. Morgen weer een dag, verzucht je.

Veel mensen verwachten van je dat je na ontvangst van je diploma direct aan de slag gaat. Als je voor een fulltime baan gaat, moet je gelijk 40 uur per week komen opdraven en misschien moet je er nog een stuk voor reizen ook. Het kan voordelen hebben om na je hectische scriptieperiode even wat rust te pakken voor jezelf. Om je hoofd te legen, je batterij op te laden én om eens op papier te zetten wat voor baan je eigenlijk zoekt.

De sleutel tot een toffe eerste baan

Heb je al voor ogen wat voor werk je wilt doen en welke vacatures hierbij passen? Dan ben je op de goede weg. Maar hoe vind je die baan dan? Netwerken is het sleutelwoord. Als je mensen tegenkomt wier baan of bedrijf je interessant lijkt, voeg ze dan toe op LinkedIn, stel veel vragen en nodig ze uit om eens koffie te drinken. Wie weet kunnen ze je helpen.

Maak bovendien gebruik van de uitgebreide zoekfuncties in vacaturebanken, laat je netwerk weten dat je op zoek bent naar werk (en wat je precies zoekt) en zorg dat je LinkedIn-profiel up-to-date is. Als je leuke vacatures tegenkomt, bekijk dan alle online kanalen van de bijbehorende bedrijven. Wat is hun visie? Worden er teamuitjes georganiseerd? Staat duurzaam ondernemen op de agenda? Kun je (deels) op afstand werken? Zorg dat je kiest voor een bedrijf dat bij jou en jouw ideale manier van werken past.

Ik mag op gesprek… en nu?

Het is zover: je eerste sollicitatie(s)! Durf jezelf kwetsbaar op te stellen, wees nieuwsgierig en vraag door. Maak van tevoren een lijstje met al je vragen. Wat verwachten ze van jou? Wat voor persoon zoeken ze? Hoe is de bedrijfscultuur? Deel in het gesprek waar jouw kwaliteiten en valkuilen liggen, zodat je toekomstige werkgever hierop kan sturen. Bovendien: iedereen is wel ergens minder goed in, dus je kunt net zo goed eerlijk zijn.

Ben je aangenomen? Gefeliciteerd! Laat je vervolgens van je beste kant zien. Stel je op als een spons, vraag om hulp en think different. Ben je afgewezen? Geen zorgen, het overkomt iedereen. Bel het bedrijf op en vraag waarom je niet de ideale kandidaat was. Hier kun je leerzame feedback uit halen. Bovenal, geef de zoektocht niet op. Als je echt niets vindt, kun je bijvoorbeeld een tijdelijke bijbaan zoeken of stage lopen bij een bedrijf dat je interessant vindt. Er zijn tegenwoordig eindeloos veel mogelijkheden.

Facebook
Email
LinkedIn