Een baan in de energietransitie: investeren in je toekomst!

De energietransitie is belangrijk om klimaatverandering tot een stop te brengen. De branche staat te springen om mensen die met hun expertise een steentje kunnen bijdragen. Nederland heeft als doel om in 2050 volledig op duurzame energie te draaien, maar daarvoor zijn nog flinke stappen nodig. Is een baan in de energietransitie iets voor jou?

Een baan in de energietransitie houdt in dat je werk doet waarbij je betrokken bent bij de overgang van de huidige energievoorziening naar duurzamere energiebronnen, op weg naar een duurzamere toekomst. Er zijn veel verschillende banen in de energietransitie, waaronder projectmanagement, consultancy, beleidsvorming of techniek, maar er zijn ook functies in bijvoorbeeld marketing. Het doel van dit werk is om de energievoorziening te verduurzamen, de uitstoot te reduceren en de kosten te verlagen.

Op weg naar een groene energievoorziening

Om dit doel te bereiken investeren energieleveranciers nu in duurzame oplossingen zoals zonneparken en windmolenparken. Daarnaast bieden alle Nederlandse leveranciers groene stroom aan. Deze maatregelen zijn nodig om de uitstoot te verminderen, maar er zijn extra handen nodig om dit te realiseren. In 2019 kwam namelijk slechts 8,7 procent van alle gebruikte energie in Nederland uit duurzame bronnen – in 2030 moet dan minimaal 27 procent zijn.

De transitie naar duurzame energie heeft grote gevolgen voor de arbeidsmarkt. Een hoop banen verdwijnen, maar er komen er veel meer voor terug. Het aantal vacatures bij bedrijven die zich op de energietransitie richten is al enkele jaren op rij bijna verdubbeld. Vorig jaar liet de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) onderzoek doen naar de vraag hoeveel extra werknemers er nodig zijn om de klimaatdoelen te halen. Dat bleek uit te komen op een aantal tussen de 23.000 en 28.000. Dat betekent dat er veel kansen liggen voor mensen die in de energietransitie willen werken. Er is bijvoorbeeld veel vraag naar elektromonteurs, technisch consultants en bedrijfsadviseurs. Maar Nederlandse bedrijven staan ook te springen om relatief nieuwe beroepen zoals omgevingsmanagers, beleidsmedewerkers milieuzaken, energiecoaches en innovatieconsultants.

Je steentje bijdragen aan de energietransitie

Als je het belangrijk vindt om mee te helpen aan het creëren van een duurzamere planeet, is werken in de energietransitie een goede mogelijkheid. Want waarom zou je niet je expertise en ervaring inzetten om klimaatverandering tegen te gaan en bij te dragen aan deze grote maatschappelijke opgave? Je kunt dit doen door een baan te zoeken bij een bedrijf dat duurzaam onderneemt, streeft naar een CO2-neutrale wereld en de opwarming van de aarde tegengaat.

Er is genoeg werk te vinden in deze sector en dat gaat in de nabije toekomst alleen maar toenemen. Steeds meer innovatieve oplossingen komen aan het licht en duurzaamheid wordt een alsmaar grotere prioriteit. Er zijn immense investeringen nodig – in technologie, scholing, maar ook in mensen – om Nederland in 2050 klimaatneutraal te krijgen. Er staan volgens Intelligence Group nu zo’n 8500 vacatures in de sector open, dus er liggen volop kansen.

Lijkt het je interessant om te werken in deze branche? Bij LEF Green denken we graag met je mee! Vraag een vrijblijvend gesprek aan via deze link, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op. Wil je liever onze duurzame vacatures bekijken? Klik dan hier.

Facebook
Email
LinkedIn